НАШАТА МИСИЯ

Какво е МСТФ “Данаил Чирпански”

divider

Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” стартира през 2017 г. като първият фестивал в България за дипломни спектакли на театрални академии от Европа и света, след селекция на ЮНЕСКО и техния Международен фонд за подкрепа на културата. Успехът на първото издание зададе основа, която ни накара да повярваме, че България ще се превърне в постоянен домакин на събитие, подпомагащо свободното общуване между млади артисти от различни театрални школи; форум, който ще им предаде стремежа за работа и развитие, от който ние самите сме вдъхновени.

Основният двигател за екипа на фестивала е Данаил Желев – Чирпански, а целта ни е да предадем нататък неговата огромна любов и отдаденост към театъра.

За Дани

divider

Без да е известна личност, Дани – който почина през пролетта на 2016 в трагичен инцидент, промени живота на много хора приживе с примера си – упоритост, целенасоченост, неуморна работа, постоянно желание за усъвършенстване, смелост, човешка деликатност и обич, с които заразяваше всички около себе си. За да не позволим нещо толкова рядко и ценно да ни напусне решихме, че в негова памет ще започнем една традиция, вдъхновена от него и неговите мечти, за да я превърнем в събитие, което да помогне на други талантливи млади студенти да осъществят себе си.

Наш стремеж е да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Данаил.

За какво мечтаем?

Фестивалът е международен форум за дипломни спектакли, чрез който искаме да съзадем мрежа за бъдещи професионалисти в сферата на сценичните изкуства, чрез която да развиват знанията и уменията си; да обменят опит със специалисти, както и със свои връстници от други държави и школи; да създават нови, здрави професионални връзки. По този начин се надяваме да постигнем две неща: първо – да създадем среда, провокираща обмен на опит между гостуващите институции и обогатяването на националните им практики впоследствие, и второ – развитието на местната и националната култура като предоставяме възможност на гостите на фестивала да опознаят българската култура.

Първото издание на фестивала ни накара да повярваме, че няма нищо невъзможно, че няма нищо, което да ни спре да случваме мечтите си! Нямаме търпение да споделим това чувство с вас отново!