НАШАТА МИСИЯ

Какаво е МСТФ “Данаил Чирпански”

divider

Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” стартира през 2017 г., след селекция на ЮНЕСКО и техния Международен фонд за подкрепа на културата, като първият фестивал в България за дипломни спектакли на театрални академии от Европа и света. Успехът на първото издание зададе основа, която ни кара да вярваме, че България ще се превърне в постоянен домакин на събитие, което да провокира свободното общуване между млади артисти от различни театрални школи и да им предаде желанието за работа и развитие, от които ние самите сме вдъхновени.

Основният двигател за екипа на фестивала е Данаил Желев – Чирпански, а целта ни е да разпространим спомена за неговата неуморна любов към театъра.

За Дани

divider

Без да е известна личност, Дани – който почина през пролетта на 2016 в трагичен инцидент, промени живота на много хора приживе с примера си – упоритост, целенасоченост, неуморна работа, постоянно желание за усъвършенстване, смелост и човешка деликатност и обич, с които заразяваше всички около себе си. За да не позволим нещо толкова рядко и ценно да ни напусне решихме, че в негова памет ще започнем една традиция, инспирирана от него и неговите мечти, за да я превърнем в събитие, което да помогне на други талантливи млади студенти да осъществят себе си.

Наш стремеж е да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Данаил.

За какво мечтаем?

Мечтаем да създадем една международен форум за дипломни спектакли, чрез който бъдещи професионалисти в сферата на сценичните изкуства ще имат шанса да обогатят знанията и уменията си с помощта на внимателно подбрани специалисти, да обменят опит със своите колеги от други държави и школи, както и да създадат нови, здрави професионални връзки. По този начин се надяваме да постигнем две неща: първо – да създадем среда, провокираща обмен на опит между гостуващите институции и обогатяването на националните им практики впоследствие, и второ – развитието на местната и националната култура като предоставяме възможност на гостите на фестивала да опознаят българската култура.

Първото издание на фестивала ни накара да повярваме, че няма нищо невъзможно, че няма нищо, което да ни спре да случвам мечтите си! Нямаме търпение да ги споделим с вас!