ЛОКАЦИИ

България

divider

България се намира в Източна Европа, на Балканския полуостров. Най-ранните свидетелства за човешко присъствие по земите на днешна България датират от епохата на палеолита. Първата Българска държава е основана през 681 г. Към днешна дата населението й наброява 7 милиона души. Въпреки че е малка, на територията си е събрала много природни богатства.
Тук се издига Рила – най-високата планина на Балканския полуостров, Пирин, Родопи и много други планини, които се разпростират на полвината от територията на страната. На изток България има излаз към Черно море. България е богата на води, гори, растителен и животински свят – наричана е „зеленият остров на Европа”.
Страната е целогодишна туристическа дестинация, която има богато културно-историческо наследство.
Туристически обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на Юнеско, са Рилският манастир, Казанлъшката тракийска гробница, Старият град на Несебър, барелефът Мадарски конник, Национален парк Пирин, езерото Сребърна – биосферен резерват – и други.

Град Стара Загора

divider

Фестивалът се провежда в сърцето на България – Стара Загора, градът на поетите, художниците, правите улици и липите. През вековете е назоваван с различни имена, свидетелство за неговото дълголетие – Берое, Августа Траяна, Верея, Иринополис, Боруй, Ески Заара, Железник. През 1878 г. е опожарен и сринат до основи от турците, но след това съграден наново.

Днес градът разполага с множество културни центрове и туристически забележителности. Античният форум Августа Траяна е най-старият по нашите земи, включен във Стоте национални туристически обекта, заедно с музей „Неолитни жилища“ и Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“.

Най-известният парк в града е Аязмото, в който има зоологическа градина. В града се намират Драматичен театър „Гео Милев“, Държавна опера Стара Загора – най-голямата на Балканския полуостров, Държавен куклен театър и множество школи за изкуства. Стара Загора е домакин на много фестивали за джаз музика, куклено изкуство, опера и балет.

Градът е център както и на прогресивно и динамично развиващо се общество, така и на Вселената, както скромно би потвърдил всеки негов жител, почти на шега.

Драматичен театър “Гео Милев”

divider

Драматичният театър в Стара Загора е един от най-старите и престижни театри в България. Той е на повече от 130 години и носи името на поета Гео Милев – творил и живял дълги години в града. Историята на старозагорския театър започва от д-р Начо Планински, който поставя първото театрално представление – „Малакова“ на П. Р. Славейков, на 18 април 1870 г. в Главното девическо училище.

Четирдесет години след него поетът Гео Милев поставя експериментално пиесите „Едип цар“ на Софокъл и „Ревизор“ на Гогол. Началото на професионалния театър в Стара Загора е сезон 1919/1920 г. Към днешна дата в театъра своите представления създават едни от най-известните творци в съвременния български театрален контекст. Към днешна дата едни от най-известните творци на съвременния български театър създават своите представления в Драматичен театър “Гео Милев”.

Към настоящия момент театърът разполага с две игрални пространства – голяма сцена (300 места) и камерна сцена (49 места), които дават възможност за разнообразни театрални форми, конференции, концерти, фестивали, срещи и др.

Държавен Куклен Театър Стара Загора

divider

Основан през 1957 г., Кукленият театър в Стара Загора е домакин на няколко от най-важните събития за кукленото изкуство в България и носител на десетки международни награди за работата на своите артисти и цялостно за постиженията си в разпространението на кукленото изкуство в съвременното общество.

На 1 януари 1962 г. театърът става държавен и скоро след това развитието му става стремглаво.На мястото на старото читалище се изгражда модерен детски културен център със съвременна сцена, зала, звуково и осветително оборудване, весела детска сладкарница, пеещия часовник с куклите и танцуващия Пиеро пред входа, дело на друг голям творец в театъра – скулптурът Емил Иванов.

“Пиеро” е името и на друго важно събитие за града на липите – Международният куклено-театрален фестивал за възрастни, който се провежда на двугодишен принцип. Той е поле за обзор и обмяна на най-съвременното в кукленото театрално изкуство. Като съпътстващи прояви международният куклено-театрален фестивал “ПИЕРО” организира теоретични семинари, уъркшопове, арт борса, изложби, улично изкуство и е едно от най-очакваните събития в културния календар на града.

Регионална библиотека

„Захарий Княжески“ – Стара Загора

divider

Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора, е културен институт с богата история и важно място за жителите на града. Библиотеката започва да работи за читателите на 4 април 1955 г.

Библиотека „Захарий Княжески” е сред първите в страната, която прилага всички новости в библиотечната теория и практика и обслужването на читателите – от „свободен достъп” до книгите (1962г.), през автоматизация на библиотечните процеси (1994г.) до Интернет достъп до каталозите и картотеките на библиотеката. От 2006 г. библиотеката е със статут на регионален институт.

Библиотеката е общодостъпно място за получаване на информация от всички области на знанието. Заедно с това място за срещи, отдих, социални контакти, забавления.

По време на първото издание в библиотеката се проведоха множество съпътстващи събития, а прекрасния екип на културния институт бяха винаги до нас, готови да помогнат на каузата.