За фестивала

Международен студентски театрален фестивал „ДАНАИЛ ЧИРПАНСКИ“

 

Международен Студентски Театрален Фестивал “Данаил Чирпански” е първият в България фестивал за дипломни спектакли на театрални академии от Европа и света.

Ние мечтаем България да се превърне в ежегоден домакин на събитие, което да провокира свободното общуване между млади артисти от различни театрални школи.

Фестивалът ще се проведе в началото на октомври 2017 г. в град Стара Загора. Програмата ще съдържа дипломни представления, ателиета, изложби и концерти.

Цели

 

Нашата мисия е да инициираме международна платформа, чрез която бъдещите професионалисти в сферата на сценичните изкуства да показват своите дипломни проекти, да обменят практики и да създават контакти, ползотворни за развитието им като артисти.

Форумът ще допринесе и за развитието на местната и националната култура. В рамките на фестивалните дни студентите и техните преподаватели ще представят своя начин на работа, ще опознаят културата на града и на България и ще пренесат наученото в своите държави.

Благодарение на участието си в подобно събитие студентите не само ще могат да придобият опит, но и ще имат възможността да наблюдават образователните системи на различни театрални школи.

Каузата

 

Всеки член на нашия екип възприема организирането на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чиспански“ като мисия. Тя е насочена навън – към развитието на таланта на младите артисти и е съпътствана от дълбока лична мотивация. Онова, което ни подтикна да поемем този път, беше Данаил Желев – Чирпански – наш много близък приятел и колега.
Той беше обичан приятел, отличен възпитаник на НАТФИЗ. През април 2016-та Дани почина вследствие на тежка катастрофа. Безмерната му отдаденост и любов към театъра го превърна в наше вдъхновение. Решихме, че в негова памет ще започнем една традиция, инспирирана от него и неговите мечти, за да я превърнем в събитие, което да помогне на други талантливи млади студенти да осъществят себе си.

Наш стремеж е да предадем на младите артисти вдъхновението, което имаше Данаил, неговата упоритост, целенасоченост, неуморна работа и постоянното му желание за усъвършенстване.

Follow us:
ISTF "Danail Chirpansky" is responsible for the choice and the presentation of the facts and opinions in this website, which are not necessarily those of UNESCO and do not commit the Organization.