Явор Гърдев, Джон Фридман и Тиери Аркур са жури на МСТФ „Данаил Чирпански“

Жури на световно ниво ще оценява спектаклите от програмата на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“, който ще се проведе от 5 до 9 април 2019 в Стара Загора. Съпътстващата програма включва лекции и ателиета, водени от международно признати експерти, които имат за цел да развият и обогатят знанията и уменията на над 100-те участници.

За жури на второто издание на форума са подбрани изявени професионалисти в сферата на театъра с различни творчески проекти, множество награди и признания на световно ниво.

Джон Фридман

Първият член на журито е американският и руски театровед и преводач Джон Фридман. Той получава образованието си в Харвард, където защитава докторска дисертация по руска литература. Превел е 80 руски пиеси, играни в цял свят и е автор на 11 книги. Печелил е награди от много конкурси.

Българският представител в журито – Явор Гърдев е един от най-значимите режисьори у нас с над 40 спектакъла, играни в София, Варна, Берлин, Париж, Лил, Берн, Гданск, Москва, Санкт Петербург, Лисабон, Ротердам и Утрехт. Дебютният му пълнометражен филм “Дзифт” e носител на 19 награди и почетни дипломи от български и международни форуми. 

Журито ще има нелеката задача да избере най-добрите от основната програма на фестивала. Във фестивалните дни жителите и гостите на Стара Загора ще могат да видят „Мама му ебем, кой започна пръв“ на Факултета за драматични изкуства към Университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Македония, „Треска“ на Полския университет за кино, телевизия и театър в Лодз, „Луди пари“ на Руския институт за театрално изкуство (ГИТИС), „Убийство” на Театралния департамент на Университета в Тел Авив, Израел и  „Хора с куфари“ на НАТФИЗ, България. Специално участие ще вземат Музикалният колеж на Лондон с „История на насилието“ и Алехандро Постиго с „Копла Кабаре”.

Тиери Аркур

Съпътстващата програма на фестивала, която включва лекции и уъркшопи, също е богата и интересна. Важна част от форума ще бъде лекцията на руската актриса и режисьор Оксана Мисина. Тя е работила с няколко поколения известни руски театрални режисьори и е участвала в над 40 филма. Печелила е множество награди. Критик от Ню Йорк Таймс я определя като една от най-великите руски актриси. Оксана Мисина ще проведе своята лекция на 8 април от 14:00 ч. в конферентната зала на Регионална библиотека “Захарий Княжески”. 

Отново в Регионалната библиотека на 6 април от 14:00ч. своя опит ще предаде и специалистът по мениджмънт в сценичните изкуства и програмен ръководител на Британския съвет д-р Десислава Стойчева. Д-р Стойчева е преподавател по Арт мениджмънт, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има дългогодишен практически опит в управлението на международни проекти и екипи в повече от 70 страни в Европа, Азия и Африка. 

Лекциите ще се проведат на английски език с вход свободен, като с предимство ще бъдат допускани участниците на фестивала, затова местата са ограничени. 

Неизменна част от програмата на МСТФ „Данаил Чирпански“ са и уъркшопите. Французинът Мике Монтанаро гостува за втори път на фестивала с музикалния си уъркшоп, който цели да открие музикалното “Аз” на всеки участник. А англичанката Лора Уестън ще запознае студентите от гостуващите академии с техниката на Лабан и заедно ще потърсят начините за създаване на освободеност, взаимна енергия и свързаност в театралния процес.

Фестивалът нямаше да бъде възможен без всички, които го подкрепят. Сред тях са Министерство на културата, Община Стара Загора, Драматичен театър “Гео Милев”, Държавен куклен театър – Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Партньорите на събитието са ОББ, Овергаз, ПФК “Берое”, “Софарма” АД, Загорка, Александра Естейт, “Арт Фактори” ООД, Premier Studio, Маркетингова агенция Anomaly,  Net Advance, хотели LaRocque и Uniqato, верига магазини ЗОРА, клуб “5то Авеню” и магазини Кауфланд. Медийни партньори на събитието са Darik Radio, LoveTheater.bg, AzCheta.com, Dolap.bg и телевизия Стара Загора. 

Всички представления от програмата, ако не е посочено друго, са с вход от 5 лева под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение може да се направи на касите на Драматичен театър “Гео Милев” и Държавен куклен театър – Стара Загора в дните от 4-ти до 9-ти април 2019 г. Всички събрани средства ще се използват за МСТФ “Данаил Чирпански”. Всички спектакли от програмата ще бъдат със субтитри на английски. 

При интерес за интервю с гостите на фестивала в София или в Стара Загора молим да се свържете с нас до 3 април.

Допълнителна информация

Джон Фридман е роден в САЩ и получава образованието си в Харвард, където защитава докторска дисертация по руска литература. Превел е 80 руски пиеси, играни в цял свят. Печели награди от много конкурси и участва в редица проекти, предаващи силни послания. за живота, като скайп проекта “Long Distance Affair” („Връзка от разстояние“). Той е автор и/или редактор на 11 книги с руска тематика и асистент на артистичния директор на Електротеатър „Станиславски“, Москва. 

Тиери Аркур е режисьор, който работи в Лондон и Париж. В творческия си път досега има над 30 постановки в Лондон, Париж, Ню Йорк и др., а някои от спектаклите му имат световни турнета (като „Тристан и Изолда“, обиколил Китай и Русия). Поставя постановки за фестивали. Печели награди с френската версия на “The Servant” („Слугата“). Съавтор и режисьор на късометражния филм “Photo de Famille” и пълнометражнияVenice A/R”. През 2007 г. е поканен от Народен театър „Иван Вазов“, София, където поставя „Идеалният мъж“ от Оскар Уайлд. След успеха на представлението поставя и „Балът на крадците“ от Жан Ануи през 2008 г. В момента работи по непозната пиеса на Пабло Пикасо. 

Явор Гърдев е български театрален и филмов режисьор. Има магистърска степен по философия от Софийски университет “Св. Климент Охридски” и по режисура от НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Гърдев е един от най-значимите български режисьори с над 40 спектакъла, играни у нас и по света. Сред пиесите, които е поставял, са “Хамлет” и “Крал Лир” на У. Шекспир, “Пиеса за бебето” и “Козата или коя е Силвия?” на Е. Олби,“Квартет” на Х. Мюлер, “Слугините” на Ж. Жене, “Марат/Сад” на П. Вайс, “Пухеният” и “Ръкомахане в Спокан” на М. Макдона. Дебютният му пълнометражен филм “Дзифт” (2008) печели 19 български и международни награди и почетни дипломи, включително награда “Сребърен Свети Георги” за най-добър режисьор на 30-тия МФФ в Москва.

Оксана Мисина е руска актриса, режисьор и музикант. Една от най-известните й театрални роли е в легендарната продукция на Кама Гинкас “K.I. from “Crime” – моноспектакъл, базиран върху образа на Катерина Ивановна от „Престъпление и наказание“ на Ф. М. Достоевски. Постановката е играна над 25 г. в 20 държави. Оксана Мискина е работила с няколко поколения известни руски театрални режисьори като Кама Гинкас, Борис Лвов-Анохин, Роман Козак, Дмитрий Кримов, Владимир Мирзоев, Олег Меншиков, Юрий Муравицкий и др. Участвала е в над 40 филма и е печелила множество награди. Виталий Мелников („Бедни, бедни Павел“) и Андрей Ешпай („Децата на Арбат“). Като главен изпълнител и автор на текстове в рок групата Oxy Rocks издава два албума с оригинални песни. 

Д-р Десислава Стойчева е Мениджър на проекти в Британски съвет и гост преподавател по Арт мениджмънт, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Има дългогодишен практически опит в управлението на международни проекти и екипи в повече от 70 страни в Европа, Азия и Африка. Тя е един от създателите на магистърската програма „Мениджмънт в сценичните изкуства“ в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“, където преподава Арт мениджмънт от 2005 г. Десислава Стойчева води обучения по комуникационни и презентационни и лидерски умения, оценка на въздействието и др., съчетавайки опита си на професионална актриса и мениджър на международни програми. Автор е на книгите „Управление на иновативни театрални проекти“ и „Актьорите, мениджърите и уменията на бъдещето“. 

Мике Монтанаро е мулти-инструменталист и композитор, а неговите концерти и ателиета го водят до стотици точки на земното кълбо. Импровизационните му ателиета са част от програмите на много фестивали, посветени на различни изкуства. Според собствените му думи, той обича да среща артистите със собственото им „музикално Аз“.