Хореографът Стефан Витанов ще води втория уъркшоп в рамките на МСТФ „Данаил Чирпански”

За екипа на Международен студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански” няма лятна ваканция, нито почивка, а усилена работа и подготовка. Участниците на фестивала ще имат възможността да посетят три уъркшопа (свързани с музика, танц и куклен театър). Ще ви запознаем с всеки един от тях поотделно.

Както знаете, една от целите на фестивала е да създаде културен обмен между различните държави. За практическата работилница с движенческо направление, екипът подготвя специална изненада за чуждестранните участници. Те ще се включат в пленер- семинар по български народни танци. Така ще се докоснат до нашата култура и ще танцуват заедно на сцената хорá и игри. Идеята е не само да се запознаят с традициите и фолклора ни, но и заедно да направят сценично разработен танц на фолклорна основа. По този начин екипът иска да свърже чуждестранните участници с нашата култура и да им подари незабравимо преживяване.

За целта, специален гост, водещ на ателието ще бъде Стефан Витанов – хореограф на номинирания за три и награден с две награди „ИКАР” спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив – „ВГРАЖДАНЕ” с режисьор Веселка Кунчева, като съвместната им работа продължава и по представленията „Дама Пика“ в Държавен куклен театър – Пловдив, и „ Последното изкушение“ – Народен театър „Иван Вазов”. Хореографската му работа включва и танците „Шопете“, „Камерен шопски“ и „Полъх от Варна“ на ансамбъл „Елит“ – гр. Ловеч и хореографията на цирково- театралното представление „Черга“ към Национален дворец на децата.

Също така той се занимава и с преподавателска дейност като учител по хореография в 144 СУ „Народни будители“, преподавател по народни танци в една от най- реномираните школи за танци в София – DANCE ACADEMY- SOFIA и ръководител-хореограф в детско- юношески ансамбъл „Еремия“. От 2016 година редовен докторант в БАН със специалност „Етнохореология“.

Това е само малка част от изненадите, които се подготвят. Очаквайте още информация за фестивала.

Снимки: Личен архив и Доналд Джъдж.