“Старовремски помешчици“ – ВГИК, Москва

Руският държавен университет за кинематография на името на Сергей Герасимов (ВГИК) е първото филмово училище в света. Тази година част от студентите му са участници на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” с постановката “Старовремски помешчици”.

Освен ГИТИС, ВГИК е втората руска академия, която взима участие на фестивала. През годините на съществуването си тя е обучила над 4000 специалисти от Русия и света. Някои от тях са основатели на националните филмови училища в собствените си държави, а няколко възпитаници и професори на ВГИК са получили и статуетка “Оскар”: Александър Петров за филма “Старецът и морето”, 1999 г.; Никита Михалков за филма “Изпепелени от слънцето”, 1994 г.; Владимир Меншов, професор във ВГИК, ръководител на катедра “Актьорство и режисура”, за филма “Москва не вярва на сълзи”, 1979 г.; Сергей Бондарчук, професор във ВГИК, ръководител на актьорски и режисьорски клас, за филма “Война и мир”, 1968 г.

През октомври в Стара Загора студентите от Факултет Актьорство за театър и кино на ВГИК ще представят “Старовремски помешчици”. Текстът е на Н. В. Гогол и деликатно разказва за съвместния живот на Афанасий Иванович и Пулхерия Ивановна.

Follow us:
ISTF "Danail Chirpansky" is responsible for the choice and the presentation of the facts and opinions in this website, which are not necessarily those of UNESCO and do not commit the Organization.