“Метаморфозата. Гогол и Кафка“ – ГИТИС, Москва

Русия е една от държавите, които ще се включат в първото издание на Международе­н студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански”. Студентите от Руският институт за театрално изкуство (ГИТИС) са част от програмата, която ще се осъществява на сцената на Драматичен театър “Гео Милев”, Стара Загора от 1 до 7 октомври.

Пред публиката, която ще може да гледа всички представления с вход свободен, участниците и журито на фестивала, студентите от най-старото и най-голямо театрално училище в Русия ще представят “Метаморфозата. Гогол и Кафка”.

Постановката възниква от режисьорските опити на трима студенти от ГИТИС. Базирана е върху произведения на руския класик Николай Гогол – “Вий”, “Иван Фьодорович Шпонка и леля му”, “Ревизор” и немския писател Франц Кафка – “Метаморфозата” и “Замъкът”. Както описват самите артисти, макар и двамата автори да творят с разлика от сто години, едно усещане за безпокойство свързва произведенията им: присъствието на един тревожен, необясним друг свят, който създава абсрудно, изкривено и фанстасмагорично възприемане на реалността.

Академията ГИТИС  е основана през 1878 г. и в нея ежегодно се обучават около 1500 студенти, дипломанти и студенти в програми за повишаване на квалификацията си от Русия и други държави.

Повечето преподаватели – изтъкнати актьори, директори на Московски театри, сценографи, театрални критици и други професионалисти с докторска степен в своята сфера, са възпитаници на ГИТИС. Те подготвят студенти във всички професионални направления на театралното изкуство. Сред най-важните принципи на факултетната политика на Академията е запазването на традицията на приемственост,  благодарение на която възпитаниците израстват в преподаватели.

Станете част от магията, която Руският институт за театрално изкуство ще покаже по време на Международен студентски театрален фестивал “Данаил Чирпански” в Стара Загора.

 

Follow us:
ISTF "Danail Chirpansky" is responsible for the choice and the presentation of the facts and opinions in this website, which are not necessarily those of UNESCO and do not commit the Organization.