Композиторът Монтанаро ще води уъркшоп по време на МСТФ „Данаил Чирпански“

Мике Монтанаро е мулти-инструменталист и композитор, който изнася концерти и организира работилници в държави по целия свят. Той е и един от хората, които ще проведат уъркшоп по време на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ в началото на октомври в Стара Загора.

Композиторът е роден в Хиерес през 1955 г. Изучавал е свиренето на саксофон преди да направи крачка към традиционната провансална музика. Изнасял е няколко стотин концерта в четирите края на света – от Латинска Америка до Централна Европа, от Африка до Курсегул, от САЩ до Индонезия.

Някои от композициите му са предназначени за театър, постановки, балет, различни представления, както и за анимационни и кратки филми. Водил е уъркшопове по импровизация на много арт фестивли, насочени към артисти от всички изкуства. Както Монтанаро обича да казва, той среща “музикалното аз” при всеки един артист.

Ръководил е няколко ансамбъла, сред които и Vents d’Est (Източни ветрове), отворен оркестър, който от 1989 г. насам е създал музикални и приятелски връзки с гости като Нена Венецану, Артур Х., Джордж Муцаки.

Монтанаро също е участвал в дуото Black & White с Кономбра Траоре в Средиземноморския ансамбъл, режисиран от Педро Аледи, в триото Alazar с Кейван Чемирани и Карло Рицо, в триото Imaginogène с Фабрис Гауд и Серж Песке. Създавал е мелодии за съвременна или импровизирана музика и е обединявал усилия с Уилям Петит, Едмонт Бодион и Карол Вани за изпълнения, съчетаващи танци, рисуване и музика.

След като е бил художествен ръководител на  “Chantier“, център за съдаване на традиционна музика, Монтанаро се посвещава на развитието на неговата компания като разпространява творенията си и написаното, обединяващо песни, рисуване, видео, съвременни и традиционни танци и улична музика.